sZempöl Offchestra la Festivalul ETNORAMA pe 8 mai

Locatie: Transilvania
Categorie: Festivaluri


Imagini promovareContinut

1. De unde și cu cine începe povestea trupei voastre?

Trupa s-a născut într-un mod ad hoc în anul 2007 în cadrul unui jam session. Bineînțeles că este și o poveste în spate: Magor (care cântă la vioară și trompetă) a fost întrebat de patronul clubului Szimpla - pe vremuri cel mai alternativ local din Sfântu Ghoerghe – dacă are o trupă, Magor a zis ca are, deși la momentul acela nu avea. De aici şi până a primi invitaţia de a cânta cu „trupa” în localul respectiv a fost doar un pas, proprietarul localului i-a propus să vină şi să concerteze ziua următoare, cale de întoarcere nu mai era aşa că a fost înfiinţată trupa. Tot de aici vine și numele trupei: Szimpla – sZempöl. Cuvântul sZempöl provine din cuvântul englez “sample”, scris fonetic în maghiară, căci noi foloseam și un sampler ca instrument.

2. Muzica este activitatea de bază a fiecăruia dintre voi? Ce ați făcut înainte de înființarea trupei?

Nu a tuturor, Magor (vioară, trompetă și voce) a terminat Facultatea de Regie de Film și Conservatorul la Cluj, Bence (live sound) este actor, pentru ei sZempöl-ul este cea mai mare activitate muzicală, ei sunt și fondatorii trupei. Ákos (Dj) este la teatru de păpuși și organizator de evenimente. Áron (tobe), Viti (bass) și Álmos sunt muzicieni profesioniști, ei cântă și în alte trupe din țară. Înainte de sZempöl nici nu mai contează, ce știm sigur este că visam zi și noapte să facem o trupă faină, care într-un mod spontan a devenit realitate. Eram întotdeauna la petreceri și ascultam muzică bună.

3. Cum ați caracteriza stilul vostru?

Aceasta este cea mai grea întrebare. Avem totuși o definiție simplă: balkan-teatro-disco. “Balkan”-ul nu se referă neapărat la muzică balcanică. Mai mult înseamnă mesajul muzicii: iubirea vieții, atitudinea pozitivă și o mixtură imprevizibilă, haotică a regiunii balcanice. Încercăm să aducem cât mai multe elemente teatrale, interactive în muzică, deaorece noi considerăm că un concert nu înseamnă, neapărat, doar o interpretare muzicală, trebuie să fie ceva ca un dialog între muzician și public. Disco-ul înseamnă disco.

4. Care este parcursul creativ pe care îl urmați? Ce vă influențează? Ce vă inspiră?

De cele mai multe ori vine cineva cu o temă, o idee muzicală pe care o are în cap și o cântăm ore și ore, să vedem ce vrea să ne zică. Când găsim replica motivului o punem într-o structură muzicală și piesa se scrie de la sine. Ca și influențe avem o listă de mai multe stiluri muzicale, de la jazz trecând prin dub, de la muzică folclorică până la electronică și trip-hop.

5. Cu siguranță, muzica este liantul principal al trupei? Ce altceva vă unește?

Păi nu prea avem timp de altceva. Din când în când mai bem o bere sau ceva, dar și atunci tot despre muzică vorbim.

6. Actul artistic, oricare ar fi el, urmărește și un scop educativ, are un mesaj, dorește să schimbe ceva. Care este mesajul pe care voi doriți să îl transmiteți prin muzica voastră?

Bucuria clipei, poftă de viață, sufletele deschise și mult-mult dans.

7. Care sunt planurile de viitor?

Momentan lucrăm la un album mult așteptat, pe care o să-l lansăm toamna aceasta, iar în câteva săptămâni o să iasă și un EP.

Comentarii

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne