In perioada 10-25 august 2016 colegi nostr Radu Puscas si Adrian Albuica au participat la exploarea celei mai lungi pesteri din Turcia, impreuna cu Manta Anamaria si Mihaela si Adrian Sopincean (Clubul Sportulrilor Montane – Hunedoara). 

In perioada 8-22 octombrie 2006 Federatia Romana de Speologie prin Comisia Explorari a organizat Expeditia Speologica Nationala “-1000 Berger” 2006. Este prima expeditie integral romaneasca a speologilor romani si reprezinta un record national de adancime, cota atinsa fiind -1122m.

La aceasta expeditie au participat un numar de 16 speologi de la opt cluburi de speologie din tara, respectiv:

A.S. Prusik Timisoara  : Radu Puscas, Elena Buduran, Anamaria Axinte

Focul Viu Bucuresti  : Tudor Marin, Valentin Bogdan, George Lazar

Speowest Arad  : Romeo Lazar, Mihai Besesek , Daniel Bibart – Polo

Politehnica Cluj  : Dan Ciprian-Ceaparu, C-tin Stoian

Cristal Oradea  : Dorin Lazar

Crim Cluj  : Vlad Gongescu

Proteus Hunedoara : Sanda Bogdan

SpeoBucovina Suceava  : Dumitru Pintileasa, Roxana Cicu.

 

 

Expeditia “-1000 ” Pierre Saint-Martin, Franta, august 1997

Asociatia Prusik prin intermediul Federatiei Romane de Speologie a participat la expeditia internationala "-1000" din Franta in reteaua subterana Pierre Saint-Martin in perioada 10 august - 20 august 1997.

La data respectiva expeditia "-1000" a reprezentat o premiera nationala pentru speologia romana, prilej oferit de Federatia Franceza de Speologie pe baza acordului biguvernamental incheiat in anul 1996 intre Romania si Franta.

Amplasarea retelei Pierre Saint-Martin este situata in masivul Pierre Saint-Martin din M-tii Pirinei aflat pe granita franco-spaniola. Aceasta retea ocupa in august 1997 pozitia a treisprezecea in topul pesterilor cu denivelarile cele mai mari. Astfel Saint-Martin are o denivelare totala de -1342 m si o lungime de peste 50 km.

Expeditia s-a desfasurat pe urmatorul itinerariu:

  • intrarea in aven prin Tete Sauvage cu lungime de 600 m pana la sala Cosyns, cu o denivelare de 384 m.
  • s-a continuat intr-o retea activa (rauri subterane, lacuri, marmite ) pana in sala Verna pe o lungime de 7100 m, parcurgand salile Cosyns, Grand Canion, Tunnel du Vent, Galerie des Marmites, Le Grand Corniche, Sala Verna
  • bivuacul - tabara subterana s-a facut dupa sala Verna
  • de la bivuac traseul se continua pe galeria Aranzadi spre puturile Aziza - Permanent pe o lungime de 1600 m si o denivelare de -341 m. Aici s-a atins punctul terminus de -1342 m fata de intrarea in retea. Echipele s-au intors prin tunelul EDF.

 

Coordonatorul tehnic al expeditiei a fost Andrei Posmosanu, antrenor federal.

Din partea AS Prusik Timisoara a participat Adrian Oprin si Ion Tudor(Jean).

O vizualizare din profil a sistemului - vezi.
O vizualizare in plan a zonei Amonte de Sala Verna - vezi.