Festivalul Internaţional „Capitala Muzicală” - ediția a V-a, Sibiu 2017

Data incepere: 2017-08-25
Data sfarsit: 2017-08-27
Locatie: Sibiu, Sibiu (click pentru a vedea mai multe festivaluri in judetul Sibiu)
Access: Bilete in avans
Categorie: Muzica
Organizator:

Asociaţiei “Positive Life”

Colegiului Tehnic “Independenţa” Sibiu


Site-ul festivalului

Imagini promovareDespre festival

 

 1. Obiective:

Festivalul Internaţional „Capitala Muzicală” - ediția a V-a, Sibiu 2017 face parte din Programul educaţional “Viaţa la pozitiv-Positive Life”, program aflat în organizarea Asociaţiei “Positive Life” şi a Colegiului Tehnic “Independenţa” din Sibiu.

Acest festival-concurs îşi propune să încurajeze şi să contribuie la descoperirea a cât mai multor talente, să promoveze şi să stimuleze cele mai valoroase prezenţe, asigurând un cadru propice pentru evoluţia într-un concurs desfășurat în condiții de spectacol a tuturor tinerilor interpreţi, și să creeze posibilitatea ca tinerele talente din domeniul muzicii să se cunoască, să se întâlnească și să împărtășească din experiența proprie și celorlalți.

 1. Perioada desfăşurării şi data limită de înscriere:

Concursurile se desfășoară în zilele de 25, 26 și 27 August 2017.

Gala Laureaților va avea loc în data de 27 august 2017.

Perioada de trimitere a dosarelor de înscriere 01 martie – 20 iulie 2017.

Înscrierea în concurs se realizează online şi se face individual, pentru fiecare concurent în parte, prin trimiterea pe e-mail-ul capitalamuzicala@gmail.com până în data de 20 iulie 2017 a materialelor prevăzute la punctul 5 .

 1. Tema concursului:

“Viaţa la pozitiv” - Fiecare concurent va avea posibilitatea de a-și demonstra calitățile, talentul și valoarea interpetând o melodie cu tentă pozitivă în cadrul unui concurs desfășurat în condiții de spectacol jurizat la cele mai înalte standarde de profesioniști.

 1. Participanţii:

Poate participa la acest concurs orice tânăr ce NU a împlinit vârsta de 25 de ani până la data concursului, respectând regulamentul. Organizatorul va înscrie în concurs fiecare participant, la secţiunea şi grupa de vârstă specifică.

5. Structură, condiții de participare:

5.1 Concursul se va axa pe 4 secțiuni muzicale:

 • Muzică instrumentală (pian, vioară, chitară, clarinet, saxofon, acordeon, nai e.t.c. )

 • Folk

 • Muzică Tradițională

 • Muzică uşoară

Fiecare secțiune muzicală va fi structurată pe 7 grupe de vârstă cu maxim 10 concurenți:

Grupa 1 - 4 – 6 ani

Grupa 2 - 7 – 8 ani

Grupa 3 - 9 – 10 ani

Grupa 4 - 11 – 12 ani

Grupa 5 - 13 – 14 ani

Grupa 6 - 15 – 17 ani

Grupa 7 - 18 – 24 ani

și o grupă separată de GRUPURI ( „4 mâini”, Duet, Trio etc ...).

În cazul în care numărul celor care vor aplica pentru accederea în finala concursului va fi mai mic decât grupele prevăzute în prezentul regulament, acestea se pot comasa. În cazul în care doritorii vor depăși numărul locurilor disponibile în fiecare grupă se vor face preselecții.

5.2 Dosarul de înscriere trebuie trimis ONLINE pe email-ul festivalului (capitalamuzicala@gmail.com) în perioada 01 martie – 20 iulie 2017 și conține:

 • Fişa de înscriere completată integral (Anexa 1) ;

 • Anexa 2 – Drepturi de autor

 • Copie a certificatului de naştere sau a cărţii de identitate ;

 • Fotografie color în prim plan (cât mai recentă);

 • Pentru secțiunile de Muzică Tradițională și Muzică UȘOARĂ se trimite o piesă înregistrată (pozitiv) în format .mp3 (pentru a nu apărea cheltuieli suplimetare, aceasta poate fi diferită decât cea pe care dorește să o interpreteze în concurs...). Durata înregistrării nu poate depăşi 3:30 minute. În cazul în care concurentul nu deține înregistrări actuale, poate trimite pentru preselecție un link youtube...

 • La celelalte secțiuni muzicale, respectiv FOLK sau Muzică Instrumentală, PRESELECȚIA va fi efectuată pe bază de CV și/sau link youtube. Dacă pentru prestația LIVE e nevoie de un acompaniament pe suport digital, acesta va fi trimis pe e-mail (pentru playlist-ul de concurs…). Grupurile sunt acceptate și cu piese de maxim 6 minute.

NU EXISTĂ TAXĂ DE PRESELECȚIE.

5.3 În perioada 21 iulie – 26 iulie 2017 va avea loc preselecția concurenților.

Concurenții admişi pentru prestația life vor fi anunțați telefonic și/sau pe adresa de mail de unde au fost trimise materialele pentru înscriere. Doar concurenții admiși care vor completa restul materialelor necesare vor fi afişati în data de 01 august 2017 pe site-ul festivalului (www.viatalapozitiv.wix.com/oficial), pe Facebook pagina “Capitala Muzicală“ (https://www.facebook.com/festivalcapitalamuzicala) și pe alte site-uri de promovare de specialitate. Până la data afișării finaliștilor toți concurenții ADMIȘI vor trimite negativul pe suport digital (pentru playlist-ul de concurs..) și vor dona pentru organizarea festivalului o sumă de bani Asociației Positive Life, CIF 5339564 în contul RO04 BTRL 0330 1205 P722 11XX, Banca Transilvania Sibiu după cum urmează:

Interpreții Soliști – 200 Lei (pentru concurenții ce doresc participarea la mai multe secțiuni se va dona doar 50% pentru secțiunea suplimentară); Grupuri – 300 Lei (indiferent de numărul membrilor);

În cazul neprezentării la concurs donația NU se returnează. Va fi luată în considerare pentru o eventuală calificare pentru participarea la ediția următoare.

5.4 La fiecare grupă de vârstă se vor califica în finală MAXIM 10 concurenţi; Fiecare grupă de vârstă va avea un concurent de rezervă (al XI-lea clasat în urma preselecției, care va înlocui concurentul care din diverse motive nu poate participa la concurs). Concurenta/tul de rezervă va ocupa și locul concurenților ce nu au completat restul materialelor până la data de 31 iulie 2017.

La grupa de vârstă unde nu se califică în finală minim 6 concurenţi, se vor comasa/regrupa grupele de vârstă. În cazul în care unul dintre finaliști nu se va putea prezenta la concurs are obligația de a anunța organizatorii pentru a se putea înlocui materialele cu cele ale interpretului aflat pe lista de rezervă.

Vor fi admise maxim 10 duete şi/sau grupuri la FIECARE Secțiune Muzicală.

Vârsta împlinită de concurent la data desfăşurării concursului va stabili grupa din care acesta va face parte, iar ziua naşterii va arăta ordinea de intrare în concurs.

La secțiunile unde NU se completează cele 7 grupe de vârstă, premiile vor fi REDUSE proporțional.

5.5 Repertoriul:

Liber ales la TOATE secțiunile.

La Secțiunea Muzică Instrumentală concurenții trebuie să se încadreze între 2 min. și 8 min. (în funcție de vârstă...) și să interpreteze una sau două lucrări muzicale fără partitură. La cerere se asigură Corepetitor; se admit și corepetitori proprii dacă concurentul consideră necesară prezența acestuia (va fi evaluat momentul în ansamblul său).

La Secțiunea Folk se admit corepetitori sau orchestrații pe suport digital.

La Secțiunea Muzică Tradițională se va puncta și frumuseţea şi autenticitatea costumului tradițional purtat de interpret, iar pentru concurenții cu vârsta peste 10 ani este obligatorie interpretarea UNEI STROFE fără acompaniament orchestral (dintr-o doină, cântec doinit, baladă sau folclor tradițional), iar minim una din cele două melodii interpretate să provină din zona folclorică pe care o reprezintă.

La Secțiunea Muzică Ușoară concurenții își pot înfrumuseța momentul cu aportul unei trupe coregrafice proprii sau puse la dispoziție de organizatori.

Organizatorii nu îşi asumă responsabilitatea pentru drepturile de autor şi cele conexe ale acestora, a melodiilor interpretate în concurs, concurentul fiind unic responsabil pentru orice consecinţe directe sau indirecte care pot apărea ca urmare a participării la acest concurs;

Organizatorii îşi rezervă dreptul de a promova înainte de desfăşurarea concursului, în timpul şi după finalizarea acestuia, prin prezentări în spaţii publice sau presă, radio şi televiziune în scopuri necomerciale evenimentul şi participanţii. De asemenea Comitetul de Organizare, împreună cu membrii juriului îşi rezervă dreptul de a selecta concurenţii, după jurizarea prealabilă a materialelor trimise la înscriere.

7. Validitate:

Pentru ca participarea să fie considerată validă, concurenţii trebuie să respecte tema „Viaţa la Pozitiv”, melodia trebuie să conţină versuri adecvate vârstei concurentului, ţinuta trebuie să NU conţină elemente vulgare și să se încadreze în specificul secțiunii muzicale. Să respecte criteriile regulamentului şi să se încadreze în termenele limită din prezentul Regulament, orice întârziere duce la descalificare.

  8. Desemnarea câştigătorilor; Jurizare şi premii:

8.1 Concurentul cu cea mai mare medie a notelor va câștiga Trofeul Festivalului = 4 500 lei.

8.2 Fiecare secțiune muzicală din concurs va avea un Trofeu al Secțiunii Muzicale = 2 250 lei.

8.3 Fiecare grupă de vârstă va avea câte un: Trofeu de grupă, Loc I, LocII, Loc III, 3 Menţiuni și Premii Speciale.

8.4 Toți concurenții vor fi recompensați cu diplome și materiale sponsorizate. Toate premiile se vor înmâna PERSONAL pe scenă în cadrul Galei Laureaților. Prezența concurenților la Gala Laureaților este obligatorie, nu se trimit premiile prin poștă. Premiile în bani vor fi ridicate PERSONAL de la Secretariatul Festivalului imediat DUPĂ terminarea Galei Laureaților pentru a nu perturba desfășurarea galei. În funcție de aportul sponsorilor vor fi recompensați pecuniar mai mulți câștigători. La secțiunile unde nu se completează grupele de concurs, se va diminua în mod proporțional premiul pentru câștigătorul Trofeului Secțiunii și pentru ceilalți câștigători. Se vor încuraja şi sprijini cât mai mulți participanţi cu Premii Speciale acordate de Sponsori şi Parteneri (Consiliul Județean, Filarmonica Sibiu, Colegiul Tehnic Independența, Liceul de Artă Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu, Școala Populară de Artă, Casa de Cultură a Studenților Sibiu e.t.c.), Miss & Mister, Popularitate, Cel mai frumos costum popular, Cel/cea mai tânăr concurent, Originalitate, Compoziție etc.

Câștigătorii Trofeului Festivalului și al Trofeelor Secțiunilor nu vor putea participa la concursul ediției următoare, dar vor fi invitați să participe cu un Recital la Spectacolul din cadrul Galei Laureaților a acelei ediții.

În cazul mediilor egale departajarea va fi făcută de către notele (sau opinia) Președintelui Juriului.

Toţi profesorii coordonatori vor primi distincţii.

Toate instituţiile şcolare de unde provin participanţii vor primi distincţii.

8.5 Criteriile care stau la baza acordării notelor vor fi:

 • calitate interpretativă;

 • dicţie,

 • intonație,

 • emisie vocală;

 • ritm;

 • prezenţă scenică;

 • dificultatea melodiei ;

8.6 Juriul va fi format din:

- Membrii ai Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania

- Artişti consacraţi din fiecare domeniu

- Câștigători ai Trofeului Festivalui în ediții anterioare

- Reprezentanţi ai: autorităţilor locale; partenerilor și organizatorilor; sponsorilor ce conferă premii speciale;

mass-media;

Comunicarea componenţei Juriului se va face prin intermediul website-ului Programului Educațional VIAŢA LA POZITIV- Positive Life (www.viatalapozitiv.wix.com/oficial) și a celorlalte canale de comunicare.

Din Juriu NU vor face parte profesori ai concurenților!

Câștigătorul/câștigătoarea Trofeului Festivalului va fi invitat să facă parte din juriul festivalului la o ediție ulterioară !

Juriul îşi rezervă dreptul de a acorda premii speciale (Ex. Premiul Special al Juriului, Premiul Special al Concursului, Artistul festivalului etc.), pentru participanţii care dovedesc calităţi interpretative excepţionale. De menţionat faptul că aceste premii nu fac parte din concurs şi vor fi acordate spontan, doar în cazul în care juriul se autosesizează şi comunică organizatorului o astfel de decizie.

Evaluarea concurenţilor se va face după susţinerea piesei, cu note de la 5 la 10, putându-se acorda şi jumătăţi sau sfert de punct (6,50; 7,75...).

Notarea pieselor se va face de către fiecare membru al juriului pe un formular special, în timpul sau imediat după interpretarea piesei în concurs. Clasamentul va fi alcătuit în funcţie de ordinea descrescătoare a mediilor notelor acordate.

9. Responsabilitatea părților și notificări cu statut juridic:

* Organizatorul concursului nu îşi asumă responsabilitatea pentru materialele trimise de participanţii şi/sau care nu sunt recepţionate de organizator din motive tehnice independente de voinţa sa; Se va răspunde fiecărui mesaj primit, în termen de maxim 48 de ore de la primirea mesajului. Cei care nu au primit mesaj de confirmare sunt rugați să retrimită materialele și/sau să contacteze organizatorul.

* Organizatorul nu plăteşte pentru producerea momentului artistic. Prin participare interpreţii renunţă la orice pretenţii de remuneraţie în legătură cu promovarea evenimentului şi după terminarea acestuia atâta timp cât acțiunea are scop cultural şi de promovare a Festivalului și a programului “Live Positive Life – Viaţa la pozitiv”.

* La fiecare secțiune muzicală se asigură timp și spațiu ( sau pian) pentru repetiție (încălzire).

* Înainte de terminarea perioadei de trimitere a aplicațiilor organizatorii pot modifica prezentul regulament pentru îmbunătățirea calității festivalului sau a condițiilor oferite concurenților.

* Întrucât toate evenimentele festivalului au loc în condiții de spectacol și vor fi televizate și transmise LIVE în mediul online, cât și pentru desfășurarea cursivă a festivalului, prezența concurenților în culise cu 30 de minute înainte de intrarea în concurs/gală este OBLIGATORIE !

* Programul orar și ordinea intrării în concurs vor fi afișate în aceeași zi cu afișarea finaliștilor.

Mult succes tuturor!

Regulamentul conţine şi cele doua ANEXE :

ANEXA 1 - FIŞA DE ÎNSCRIERE & ANEXA 2 – DECLARAŢIE PĂRINTE/TUTORE

Comentarii

Program Festivalul Internaţional „Capitala Muzicală” - ediția a V-a, Sibiu 2017

 1. Modul de desfăşurare:

1 martie 2017 – 20 iulie 2017 – Trimiterea dosarelor de aplicare a concurenților

21 iulie 2017 – 26 iulie 2017 – Preselecția concurenților

01 august 2017 – Afişarea finaliştilor ce au trimis restul materialelor necesare + Programul desfășurării

25 August 2017 – Concursurile de Folk și Muzică tradițională, Recitaluri invitați + Trofee 2016

26 August 2017 – Concursul de Muzică Ușoară, Recitaluri invitați + Trofee 2016

27 August 2017 – Concursul de muzică Instrumentală

– Gala Laureaților: Înmânări premii Câștigători 2017 + Recitaluri Trofee

Festivalul Internaţional „Capitala Muzicală” - ediția a V-a, Sibiu 2017 Sibiu, Sibiu

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne