Biserica de lemn "Sf. Nicolae”

Locatie: Obârșeni, Vaslui (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Vaslui)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes cultural/istoricScurt istoric

Biserica de lemn "Sf. Nicolae” din satul Obârșeni, comuna Vinderei, este un monument de importanță națională, având codul LMI VS-II-m-A-06862.

La obârșia izvoarelor Jeravățului, pe locul unei alte biserici mai vechi, din nuiele lipite cu lut, banul Costachi Lupu a pus să se construiască între anii 1760-1764 o biserică din bârne. Această biserică a servit pentru casa banului Costache Lupu, fiind așezată în curtea boierească.

De-a lungul timpului locașului i s-au făcut o serie de reparații. În anul 1928 acoperișul din șindrilă bătută “în solzi” a fost înlocuit cu tablă albă. Între anii 1932-1935 temelia din bolovani de râu a fost înlocuită cu cărămidă și tencuită cu mortar.

Biserica are formă de navă, cu absida altarului pentagonală și pronaos dreptunghiular. Un frumos pridvor se păstrează în forma lui originală pe latura de vest. Stâlpii decorați cu sculptură la bază și la capiteluri, sunt uniți de arcade festonate, în formă de acolade.

Cununile de bârne sunt încheiate la capete în “coadă de rândunică”. La absida altarului bârnele sunt încheiate “în pană”. La o treime din elevația pereților, sub ferestre, un brâu median dublu, înconjoară biserica. Trecerea timpului și factorii erozivi atmosferici au șters ornamentele crestate în lemn, dispuse pe registrele de unghii, denticuli și torsadă.

Sub acoperiș a fost săpat un registru de ocnițe de jur împrejurul bisericii. O streașină largă face ca apa pluvială să fie aruncată cât mai departe de temelie.

Ancadramentul ușii de la intrare este decorat cu sculptură în relief înalt, pe toate cele trei laturi. Ornamentul se compune din lujeri de frunze care se intersectează pe toată lungimea, formând opturi. La baza ancadramentului, pe fiecare dintre cele două bârne, este sculptat câte un asin mergând pe o cruce. Este o reprezentare simbolică unică, o alegorie a intrării Mântuitorului în Ierusalim.

În interior, pereții au fost acoperiți la ultima reparație din anul 1964 cu plăci din fibre lemnoase pe care s-a executat pictură, ceea ce scade din valoarea arhitecturii acestui monument.

Ușile împărătești au ornamente sculptate cu motive vegetale reprezentând frunze palmate, flori și rodii. Pe mijlocul acestor uși se află o coloană răsucită în formă de torsadă.

Curțile boierești au dispărut de mult, doar monumentul de arhitectură populară străjuiește de mai bine de două veacuri la marginea de vest a satului Obârșeni.

Starea actuală de conservare: tălpoaiele sunt afectate de umiditate și de trecerea timpului. Bârnele de stejar și brâul median au fost afectate de factorii erozivi. În interior, pe tavan în pronaos există o spărtură prin care se infiltrează apa pluvială. Cupola de deasupra naosului are elemente dislocate.

INSCRIPȚII: pe pomelnicul triptic cu slove chirilice aflat la Muzeul Eparhial Huși - Această sfântă Biserică este făcută de dumnealui banul Lupu Costachi și s-a sfințit de sfinția sa rugătorul de Dumnezeu episcopul de Huși Chir Inochentie anul 7272 (1764) martie 25.

Direcția Județeană pentru Cultură Vaslui

Galerie imagini promovare

Comentarii

Cum poti sa ajungi la Biserica de lemn "Sf. Nicolae”

Monumentul se află la 43 km de orașul Bârlad. Din DN24A se virează după 15 km dreapta pe DJ242B. După 13km se virează dreapta pe DJ242C. După 3 km se virează dreapta pe DC72. După 6 km se păstrează direcția înainte pentru a rămâne pe DC72. După 15 km se virează la dreapta pentru a ajunge în Obârșeni. Monumentul se află în centrul satului, în cimitir.

Biserica de lemn "Sf. Nicolae” Obârșeni, Vaslui

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne