Cascada BIGĂR

Locatie: Poneasca, Caraș-Severin (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Caraș-Severin)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes turistic


Scurt istoric

„Cascada Bigăr este situată în Caraș-Severin, România și este una dintre cele mai frumoase din această țară, unică prin felul în care apa cade pe mușchi și se împarte în fâșii. Cascada se află exact la Paralela 45, unică și ea”, descriu cei de la The World Geography în topul cascadelor unice din jurul lumii.
În acest top, Bigăr depășește alte cascade la fel de unice și spectaculoase din SUA, Australia, Antarctica sau Mexic. Deși mai mică decât acestea ca lungime, cascada Bigăr a reușit să urce pe primul loc atât pentru frumusețea sa, cât și pentru locația unde este amplasată, ce îi conferă un plus.
Cascada Bigăr o găsim situată în Munții Aninei, pe Valea Minișului și este una dintre cele mai frumoase, și din păcate necunoscute locuri din România, deși se află chiar lângă o șosea foarte circulată, și anume DN57B (Anina - Poneasca - Valea Minișului - Bozovici), la locul denumit și parțial amenajat "Paralela 45" - 14 km față de Anina și 20 km de la Bozovici. Izvorul Bigăr, cunoscut și sub denumirea de Izbucul Bigăr, este o arie protejată de interes național, situată în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici. Izbucul Bigăr este un izvor puternic, alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume. După circa 200 metri, apa izvorului, foarte bogata în calcar, se varsă în râul Minis de pe un prag stâncos, rezultând o cascada de tuf calcaros. Imaginea cascadei din calcar este spectaculoasă și unică.
Cunoscută în vechime sub denumirea de Cascada Coronini (dupa fostul guvernator al Banatului din secolul al XIX-lea, Johann Baptist Coronini-Cronberg), cascada este mereu violenta si inspumata, chiar si in perioadele cu deficit de umiditate. Un pod peste Minis permite accesul la cascada, si mai departe o poteca urca pe Valea Bigarului aproape un kilometru până la izvor. Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 176,60 hectare, fiind inclusă în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița. Aceasta reprezintă o zonă colinară, cu izvoare, chei, abrupturi calcaroase, văi, lapiezuri, doline, ponoare, peșteri, avene, poiene și pajiști; cu o faună și floră specifică Munților Banatului.

http://www.cheilenereibeusnita.ro/index.php/atractii-turistice

http://turism-anina.blogspot.ro/2013/04/cascada-bigar-muntii-aninei.html

Galerie imagini promovare

Comentarii

Program Cascada BIGĂR

http://www.cheilenereibeusnita.ro/index.php/atractii-turistice

Cum poti sa ajungi la Cascada BIGĂR

Cascada Bigăr o găsim situată în Munții Aninei, pe Valea Minisului, la km 41 pe DN57B (Anina - Poneasca - Valea Minișului - Bozovici), la locul denumit și parțial amenajat "Paralela 45" - 14 km față de Anina și 20 km de la Bozovici.

Cascada BIGĂR Poneasca, Caraș-Severin

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne