Castelul Bánffy din Bonţida

Locatie: Bonțida, Cluj (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Cluj)
Access: Bilete la intrare
Categorie: De interes cultural/istoric


Scurt istoric

Castelul Bánffy din Bonţida este unul din monumentele de arhitectură reprezentative pentru barocul transilvan, bogăţia de elemente specifice acestui stil arhitectonic aducându-i şi numele de „Versaille-ul Transilvaniei”. A fost ridicat de familia Bánffy în comuna Bonţida, localitate situată la aproximativ 30 km est de Cluj-Napoca. Principalele clădiri ale palatului sunt dominate de elementele arhitectonice specifice stilului renascentist,  în secolul al XVIII-lea realizându-se extinderi  în stil baroc.

Regele Sigismund de Luxemburg donează  în anul 1387 domeniul de la Bonţida către familia Bánffy, în primă fază fiind construită aici o cetate înconjurată de un sistem de fortificaţii.

În secolul al XVII-lea, Dionisie Bánffy construieşte o primă clădire proiectată sub forma unui ansamblu fortificat, cu poziţonarea bastioanelor în cele patru colţuri. La intrare a fost amplasat  un turn, iar în sudul ansamblului a fost amenajată  o grădină.

Reconstrucţia castelului este iniţiată de Dionisie Bánffy al II-lea, începând din 1745, în stil baroc austriac. Palatul în timpul său se prezintă sub forma literei U, în această perioadă fiind realizat şi parcul de agrement, în acelaşi stil baroc, cu alei, lac, statui şi fântâni arteziene.

În timpul lui József Bánffy, descendent al familiei, este ridicată o nouă aripă a clădirii, perpendicular pe latura sudică a incintei castelului, acesta refacând şi aspectul parcului.

În anul 1944 castelul a fost folosit ca spital militar, fiind apoi serios avariat prin vandalizare şi incendiere de trupele germane aflate în retragere. După anul 1950 una din aripile castelului a devenit sediul Cooperativei Agricole de Producţie Bonţida

În prezent castelul este în administrarea Fundaţiei Transylvania Trust care are ca scop restaurarea şi valorificarea potenţialului domeniului de la Bonţida, aici fiind organizate în prezent numeroase activităţi cultural-artistice ce atrag un număr mare de vizitatori.

Castelul este îngrădit, iar preţul biletului de intrare pentru vizitare în timpul anului este de 3 lei. 

Imagi preluate de pe www.wikipedia.org

Licenta: CC BY-SA 3.0 ro

Galerie imagini promovare

Comentarii

Castelul Bánffy din Bonţida Bonțida, Cluj

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne