CASTELUL KÁROLYI

Locatie: Carei, Satu Mare (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Satu Mare)
Access: Bilete la intrare
Categorie: De interes cultural/istoric


Scurt istoric

“Castelul de altădată”

Expoziţia de la primul etaj al castelului Károlyi încearcă să redea, cu ajutorul reconstituirilor de interioare istorice în zece săli diferite, atmosfera istorică a unui castel din epoca modernă. La baza concepţiei expoziţionale a stat ideea de a reda cât mai fidel aspectul interior al unei rezidenţe aristocratice funcţionale de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

În cadrul expoziţiei a fost utilizat mobilier original în diverse stiluri artistice (în special baroc, biedermeier, neo-renaştere), specifice ambientului eclectic de la finalul epocii moderne. Deficienţa informaţiilor iconografice privind aspectul interior al castelului a fost suplinită cu ajutorul izvoarelor scrise - inventarul castelului, iar tematica fiecărei săli de expoziție a fost decisă pe baza analogiilor istorice disponibile şi a structurii arhitectonice a fiecărei încăperi. Astfel, au fost realizate o bibliotecă, două antreuri, o cameră de relaxare pentru bărbaţi, salonul de bal indispensabil castelelor de epocă, sufrageria, budoirul doamnelor, dormitorul, camera de toaletă şi sala de muzică.

EXPO AFRICA

Expoziţia de trofee din Africa şi colecţia de arme a Sir Dr. Pánczél Zoltán Tibor Colecţia de arme şi trofee de vânătoare a ajuns în anul 2013 în gestiunea Muzeului Municipal Carei, fiind donată de moştenitorii lui Pánczél Zoltán Tibor, potrivit dorinţei acestuia. Expoziţia se bazează pe colecţia Pánczél Zoltán Tibor, aceasta fiind alcătuită din trofee de vânătoare, obiecte legate de vânătoare, respectiv o colecţie de arme. Urmărind un concept de pedagogie muzeală, s-au realizat 3 secţiuni pentru a prezenta materialul colecţiei, grupând obiectele colecţiei în următoarele tematici: arme din diferite epoci, vânătoarea în Europa, vânătoarea în Africa. Pentru acestă expoziţiei sunt puse la dispoziţie 4 săli, obiectele din colecţie expunându-se tematic. În prima sală este expusă colecţia de arme, pălării tipice pentru diferite zone ale lumii şi câteva căşti militare. În a doua sală, se regăsesc trofee împăiate şi diferite obiecte legate de vânătoarea din Europa, cum ar fi: trofeu mistreţ, trofee de cerb şi căprioară, trofee de capră neagră, trofee de muflon, blană de urs, blană de vulpe etc. În cea de-a treia sală, atenţia vizitatorilor este atrasă de trofee exotice: diferitele specii africane de ierbivori, reconstituie atmosfera diversităţii faunei savanei. În această sală sunt prezentate obiecte vechi folosite probabil de primii vânători europeni în Africa, şi câteva obiecte artizanale. Regăsim trofee de: antilopa-samur, antilopa-cal, antilopa de apă, antilopa pygargus, antilopa-elan, marele kudu, impala, zebra, gnu-dungat, nyala etc. Cele mai atractive obiecte ale expoziţiei sunt expuse în cea de-a patra sală a expoziţiei. Aceasta va cuprinde exemplare naturalizate în întregime şi trofee ale vânatului mare din Africa: trofeu bivol, struţ, trofeu girafa, trofeu rinocer, trofeu elefant, leu, craniu rinocer, craniu leu, craniu girafă, picioare girafă etc.

CAPELA CASTELULUI KÁROLYI

La începutul secolului al XVII-lea, Mihály Károlyi şi soţia lui, Borbála Lapispataki Seghnyey au revenit la catolicism, moment în care s-a construit o capelă în incinta castelului. La vizita lui Ferenc Rákóczi al II-lea, în 1708 slujba de primire s-a oficiat în capelă. Slujba de cununie religioasă dintre Ferenc Károlyi şi Krisztina Csáky a avut loc în aceeaşi capelă. 
László Henyei menţionează în 1794: „Capela de curte dotată, încăpătoare este aşezată la parterul clădirii, în partea de sud-est. A fost construită de baronul Mihály Károlyi şi pereţii acesteia ajung până la tavan. La etaj, pe peretele oratoriului se află o pictură simbolică din secolul al 17-lea. Această relicvă de familie reprezintă pe baronul László Károlyi împreună cu întreaga familie (soţia şi 20 de copii) în momentul primirii binecuvântării în aceeaşi capelă...”

Galerie imagini promovare

Comentarii

CASTELUL KÁROLYI Carei, Satu Mare

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne