Castelul Kornis din Mănăstirea, comuna Mica

Locatie: Mica, Cluj (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Cluj)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes cultural/istoric


Scurt istoric

Pe o terasă de pe malul Someşului, în apropierea municipiului Dej, în satul Mănăstirea comuna Mica, a fost ridicatCastelul Kornis, numit şi castelul cu inorogi datorită statuilor de această formă din piatră, orientate paralel cu intrarea.

Castelul a fost ridicat iniţial de către Kristof Kereszturi între  1573-1592, dar dezvoltarea acestuia se leagă de numele familiei Korniş. În această perioadă a fost realizată extensia etajului al doilea, adăugarea pe latura de nord a două bastioane, decorarea încăperilor castelului  precum şi refacerea turnului de acces în castel, turn protejat de un şanţ de apă ce se păstrează şi astăzi. Maica Domnului este protectoarea castelului, o icoană a acesteia, scupltată în jurul anului 1700, păstrându-se în prezent la Muzeul Municipal Dej.

După naţionalizare, colecţiile de cărţi (biblioteca de aproximativ 9000 de volume) precum şi un  adevărat muzeu cinegetic au fost distruse, pavilioanele primind noi destinaţii. Castelul e proprietate privată, dar poate fi vizitat, nefiind îngrădit.

Imagini preluate de pe www.wikipedia.org

Licenta CC BY-SA 3.0 ro

Galerie imagini promovare

Comentarii

Castelul Kornis din Mănăstirea, comuna Mica Mica, Cluj

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne