Castrul Roman de la Bumbești

Locatie: Bumbești-Jiu, Gorj (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Gorj)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes cultural/istoricScurt istoric

Este unul dintre cele mai importante castre romane din Oltenia, el făcând parte dintr-un șir de castre de la poalele Carpaților Meridionali, ele având rolul de a străjui drumul spre Sarmizegetusa, dar și de a  supraveghea populația dacică, destul de numeroasă în această zonă. Castrul roman de la Bumbești este situat pe malul stâng al Jiului, la circa 40 m vest de șoseaua Petroșani – Târgu-Jiu, în parte fiind distrus de  intemperiile vremii.

La primele investigații arheologice de la sfârșitul secolului al XIX-lea, aici au fost găsite figurine de lut, fiare de plug, opaițe, săgeți și un coif roman. Din păcate, populația a luat în anii `50 fragmente din zidurile castrului, pentru a-și construi gospodării proprii, astfel că acesta s-a degradat tot mai mult.

Prima construcție a fost făcută din pământ, cărămida fiind folosită doar la porți și la câteva clădiri din interior. Sub această arhitectonică a fost ridicat după primul război daco-roman  (101-102 d.Hr.), construit de Cohorta IV Cypria și un detașament al Legiunii a V-a Macedonia. 

După al doilea război daco-roman (105-106 d.Hr.), pe la 110 d.Hr. încă mai exista Cohorta a IV-a Cypria, iar sub împăratul Septimiu Sever – cca. anul 201 d.Hr. –, noua garnizoană Cohorta I Aurelia Brittonumm Milliaria, aflată sub comanda legatului Octavianus Iulianus, construiește un zid de piatră, în locul celui de pământ. Castrul avea la colțurile sale câte un turn pătrat, în interior cu ziduri groase și o cameră de 4x3.30 m. Porțile erau flancate de două turnuri alungite, cu etaj superior acoperit cu țiglă, iar pe jos cu pardoseală de pământ galben.  

Pretoriul se afla la 50 de m de poarta sudică în cetate fiind și alte două clădiri, locuințe pentru soldați sau sedii militare.

Castrul a fost pradă focului între anii 243-247 d.Hr., probabil din cauza invaziei carpilor. A fost refăcut empiric de către localnici, apoi distrus de invazia hunilor lui Atila, între anii 441-443. 

Galerie imagini promovare

Comentarii

Castrul Roman de la Bumbești Bumbești-Jiu, Gorj

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne