Catredrala Ortodoxa Romana "Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir"

Locatie: Carei, Satu Mare (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Satu Mare)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes religios


Scurt istoric

Catedrala a fost construită între anii 1990-2007, piatra de temelie fiind pusă în data de 22 iulie 1990. Biserica se încadrează, ca şi arhitectură, în stilul bizantin, în plan aparent de cruce bizantină

cu laturile egale şi având deasupra naosului o cupolă centrală supraînălţată prin tambur ce ajunge cu crucea din vârf la înălţimea de 41,5 m şi coboară pe patru stâlpi de susţinere legaţi între ei, iar tot ansamblul este legat de corpul principal prin sistemul pandantivilor.

Împărţirea în interior este în sens transversal în cele trei părţi principale: altar, naos şi pronaos. În interior ornamentaţia este realizată prin mai multe linii de decor sculptural realizat ca un brâu ce înconjoară biserica cu motive româneşti aurite: patru funii tricolore ce sugerează capătul crucii bisericii, pe stâlpii principali o funie ce se împleteşte în stil treimic marcată de cruci, iar capitelurile coloanelor sunt decorate sculptural în forma frunzei de stejar.

Între anii 2007-2012, biserica a fost împodobită cu o pictură pe măsura măreţiei ei, în stil neobizantin în tehnica frescă, de pictorul Emil Stoica. Pe faţadă există douăzeci şi trei de icoane pictate în frescă reprezentând proroci, apostoli, mucenici şi cuvioşi, iar în mijloc scena Deisis.

Galerie imagini promovare

Comentarii

Catredrala Ortodoxa Romana "Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir" Carei, Satu Mare

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne