CETATEA AEGYSSUS

Locatie: Tulcea, Tulcea (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Tulcea)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes cultural/istoricScurt istoric

Cetatea este situata pe Dealul Monumentului, in partea estica a orasului Tulcea.

Materialele ceramice de origine getica si greceasca (depozit de amfore) descoperite in situl arheologic, dateaza construirea cetatii pe la sfarsitul sec. IV i.H - inceputul sec. III i.H.
Din perioada sec. II - I d.H., dateaza o necropola birituala situata la 1,5 km sud-est de perimetrul fortificat, in prezent pe strada Nalbelor.

Dupa luptele din anii 12-13 d.H, cetatea Aegyssus a fost cucerita de romani. Acestia au reconstruit-o dupa tehnica si arhitectura lor, au reorganizat-o din punct de vedere urban, pastrand statutul de fortareata militara, ca dovada fiind zidurile de incinta si turnurile de aparare ale acropolei orasului.

In secolul XI cetatea este distrusa aproape in intregime, reconstructia acesteia reluandu-se la poalele colnicului Hora (astazi Dealul Monumentului), fiind locuita pe toata perioada stapanirii otomane.

In sec. XVII, istoricul turc Evlia Celebi si Matteo Gondola, vorbesc in lucrarile lor despre o cetate de dimensiuni mici, cu 7 turnuri, zidita pe malul stancos al Dunarii, care controla traficul fluvial spre si dinspre Marea Neagra.

Galerie imagini promovare

Comentarii

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne