Cetatea Bologa

Locatie: Cluj-Napoca, Cluj (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Cluj)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes cultural/istoric


Scurt istoric

Cetatea Bologa situată la poalele masivului Vlădeasa, a fost una dintre cele mai importante fortificaţii ale Transilvaniei medievale. Prima atestare documentară a cetăţii Bologa, din anul 1304 o menţionează sub denumirea de Sebuswar, o formă păstrată şi în menţiunile ulterioare.

Cetatea de la Bologa a fost folosită fără întrerupere până în secolul al XVIII-lea, suferind numeroase transformări şi adăugiri. Aceasta se remarcă în special prin donjonul circular, unul dintre foarte puţinele păstrate în Transilvania.

În anul 1399 cetatea a fost donată de regele Sigismund de Luxemburg domnitorului muntean Mircea cel Bătrân, pentru aportul adus de acesta în războaiele antiotomane. Importanţa cetăţii a crescut în secolul al XVII-lea, după cucerirea Oradiei de către turci, când garnizoana cetăţii Bologa opreşte pătrunderea armateiturceşti prin defileul Crişului Repede. La începutul secolului al XVIII-lea, în timpul războiului de eliberare condus de principele Transilvaniei, Francisc Rakoczi al II-lea, împotriva dominaţiei habsburgice din Ungaria cetatea a fost aruncată în aer de lobonţi, pentru a nu cădea în mâinile curuţilor, susţinătorii mişcării de eliberare. La mijlocul secolului al XX-lea turnul şi-a pierdut acoperişul, unul dintre ultimele elemente din lemn păstrate.

Cetatea poate fi vizitată, nefiind îngrădită.

Imagini preluate de pe www.wikipedia.org

Licenta CC BY-SA 3.0 ro

Galerie imagini promovare

Comentarii

Cetatea Bologa Cluj-Napoca, Cluj

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne