Mănăstirea Neamţului

Locatie: Vânători-Neamț, Neamț (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Neamț)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes religios


Scurt istoric

Manastire de calugari cu hramul Înaltarea Domnului (40 de zile dupa Sfintele Pasti). Situata în localitatea Vânatori, la 15 km nord-vest de Târgu Neamt. Ctitorii succesive din sec. XIV-XV ale lui Petru Musat, Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare. Este cea mai veche si mai însemnata asezare monahala din Moldova. În incinta manastirii se afla doua biserici, doua paraclise, turnul-clopotnita cu 11 clopote, Seminarul Teologic "Veniamin Costache", precum si un muzeu cu o colectie de arta bisericeasca si sala tiparului.

Specific este Aghiazmatarul circular din fata mânastirii, unde se face sfintirea apei la hram. În biserica se afla o icoana a Maicii Domnului pictata în anul 665 în Israel, facatoare de minuni.

Asezamântul are cea mai mare si mai veche biblioteca mânastireasca (18000 volume) si a avut o contributie deosebita la dezvoltarea culturii si artei românesti medievale. În camera mormintelor este îngropat Stefan Voievod (unchiul lui Stefan cel Mare), iar în pronaos se afla moastele sfântului necunoscut descoperite în 1986, prin scoaterea asfaltului de pe alee.

 

Galerie imagini promovare

Comentarii

Cum poti sa ajungi la Mănăstirea Neamţului

Adresa: comuna Vânători, 617502, județul Neamț
Contact: +40233251580

Mănăstirea Neamţului Vânători-Neamț, Neamț

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne