Mănăstirea Petru Voda

Locatie: Poiana Teiului, Neamț (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Neamț)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes religios


Scurt istoric

Mănăstirea Petru Vodă Hram: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Tradițiile mărturisesc că viața monahală în aceste ținuturi a existat încă din cele mai vechi timpuri. În secolul al XVI - lea existau în preajma Ceahlăului numeroase sihăstrii, printre care și Sihăstria de la Călugăreni. Aici, într-o noapte de septembrie a anului 1538, a poposit Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare, alungat de pe tron de către turci și trădat de boieri, unde a întâlnit câțiva sihaștri care, după ce l-au ”omenit creștinește”, l-au binecuvântat și i-au prevestit că va ajunge din nou domn al Moldovei. După ce se va întoarce în a doua sa domnie, Petru Rareș va construi pentru binefăcătorii lui de la ”Sihăstria Călugărilor”, o biserică din lemn cu hramul ”Buna Vestire”, ce a dăinuit peste trei secole, până în preajma reformei lui Cuza, când ultimii călugări se retrag la Mănăstirea Neamțu, iar biserica este coborâtă din munte și așezată în satul Largu, funcționând până azi ca biserică de parohie.

Având în vedere această intensă viață duhovnicească ce s-a trăit pe aceste locuri de-a lungul istoriei, Arhimandritul Iustin Pârvu (10 februarie 1919 - † 16 iunie 2013) a înfiinţat aici o mănăstire.

Piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă a fost pusă în ziua de 04 mai 1991, când s-a săvârșit slujba de sfințire a locului de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Daniel.

 

Părintele Iustin Pârvu a intrat în obştea Mănăstirii Durău în anul 1936 şi a fost călugărit în anul 1939.

A urmat cursurile Seminarului monahal de la Mănăstirea Cernica în perioada 1938-1941. În anul 1941, când s-a desfiinţat Seminarul de la Cernica a fost hirotonit ieromonah de arhiereul Valerie Moglan.

Între 1942-1944 a fost preot militar al Batalionului 18 Vânători de Munte ( parte din Brigada 4 Munte şi apoi Divizia 4 Munte ), care a luat parte activă la luptele date până la Don şi în Crimeea, la răsărit de Nistru, unde a primit gradul de sergent.

După schimbarea regimului politic de la 23 august 1944, Părintele Justin Pârvu se retrage din armată şi în toamna aceluiaşi an se înscrie la Seminarul de la Rîmnicu Vâlcea pentru a-şi termina studiile. În 1946 se mută la Seminarul din oraşul Roman, unde este şi arestat în ultimul an, cu doar câteva sămptămâni înainte de încheierea studiilor, la data de 15 mai 1948, pentru instigare şi activitate subversivă dusă în cadrul Seminarului Sf.Gheorghe din Roman, fiind şeful Frăţiei de Cruce de aici.

Este condamnat în anul 1949 la 12 ani de muncă silnică pentru crima de uneltire contra ordinei sociale. A fost încarcerat în mai multe închisori : Suceava, Aiud, Baia Sprie, Gherla. Înainte de a fi eliberat primeşte abuziv un ordin al M.A.I. , fără a fi judecat , pentru alte 36 luni de muncă silnică, apoi în anul 1961, tot prin ordin , fără judecată , i se mai prelungeşte cu încă 36 luni detenţia pentru a executa muncă silnică, urmând a fi eliberat în anul 1964.

În anul 1967 este primit în mănăstirea Secu, unde slujeşte ca preot, cântăreţ la strană şi duhovnic. Între 1975-1990 este transferat la Mănăstirea Bistriţa, lângă Piatra Neamţ, iar în 1990 se reîntoarce la Mănăstirea Secu.

La 4 mai 1991 se pune piatra de temelie a Schitului Petru Vodă, dependent de Mănăstirea Secu şi se sfinţeşte locul de către Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul. Până în toamna anului 1992, Părintele Iustin Pârvu, împreună cu doi ucenici au ridicat biserica din lemn a mănăstirii, iar o dată cu aceasta s-a introdus şi rânduiala slujbelor zilnice.

În 1994 a fost schimbat statutul de schit în cel de mănăstire, purtând Hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriilşi a fost sfinţită în anul 2005 de Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Daniel.

Părintele Iustin Pârvu, în toată activitatea sa, a păstorit credincioşii cu mult har şi dăruire, primind zilnic pe toţi credincioşii care îl căutau pentru a primi cuvânt de învăţătură, binecuvântare şi mângâiere duhovnicească.

Părintele Iustin Pârvu a decedat în 16 iunie 2013 şi a fost înmormântat în 20 iunie 2013 în curtea Mănăstirii Petru Vodă, fiind condus pe ultimul drum de un număr de peste 10000 oameni. A fost considerat, în ultimii 20 ani ca fiind Părintele Duhovnicesc al poporului român .

Fie ca toţi credincioşii ce păşesc în sfânta mănăstire la mormântul Părintelui Iustin Pârvu să găsească alinare, linişte şi alese binecuvântări.

Sursa : Ghidul Mănăstirilor din România, Gheorghiţă Ciocioi, pr.Şerban Tica, Amalia Dragne, Diana-Cristina Vlad, Mihaela Voicu, Ed.Sophia, 2011

Galerie imagini promovare

Comentarii

Cum poti sa ajungi la Mănăstirea Petru Voda

Adresa: sat Petru Vodă comuna Poiana Teiului, 617346, județul Neamț Contact: +40233257003, +40737121100 (cazare)

Mănăstirea Petru Voda Poiana Teiului, Neamț

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne